Dag 5: 6 HK

En zo tuffen we gisterenavond in een knus rupsvoertuigje de berg op voor een avondmaaltijd in het bergrestaurant. Was zeker een gezellige avond, waar voor de gelegenheid een rendier was geslacht, dat wij in ruime porties op ons bord kregen opgediend. Smakelijke hap. Als toetje werden schaaltjes met besjes in caramelsaus uitgedeeld. Hierover waren de meningen ernstig verdeeld. Ik zet het niet in mijn top-10 van toetjes.
De tocht terug ging met hetzelfde voertuig over een iets ander parcours in een iets sneller tempo terug naar beneden. Laten we zeggen dat het de groep wat nader tot elkaar bracht.

Vanmorgen de dag begonnen met -35 graden. Ik denk dat de rayonhoofden zijn hier inmiddels al uitvergaderd.
Eerst op weg naar de rendierenfarm voor een praatje bij het vuur en het aaien en bekijken van de rendieren.
En dan na een summiere uitleg naar de in afwachting zijnde husky’s. 6HK per slee. In tegenstelling tot ons zijn deze beesten helemaal in hun element bij deze temperaturen. Ze hadden er echt zin in.
Wij hadden buiten de normale laagjes kleding ook nog de snowscooter overalls meegekregen, zodat we extra beschermd waren tegen de kou.
De kou heeft 1 groot voordeel, de lucht en de kleuren door de zon zijn adembenemend mooi. Je blijft foto’s maken. En dan ook nog die fotogenieke honden erbij. Moeilijk om voor deze blog weer een selectie te maken. Als bonus heb ik vandaag een klein filmpje erbij gevoegd.
De lunch werd weer bij het houtvuur doorgebracht met zalmsoep en gegrilde worsten. Het lijkt de traditionele Finse lunch te zijn.

Husky tocht Lapland (flimpje!)

‘s Middags weer mooi op tijd terug om zo rond 4 uur richting de Finse sauna met wak te lopen. Sauna heet, wak koud. Zo koud, dat als er even niemand in het wak was geweest er weer gelijk een ijslaag op het water was gevormd. Wel heroïsch hoor.

[galleryview id=5]

Voor het hard fotografische bewijs is ondergetekende 4x dat wak ingedoken, maar helaas werd mijn vertrouwen in de fotografen ernstig beschaamd. 4 Bijna zwarte foto’s vormen toch een erg schamel bewijs. Gelukkig hebben we de video nog.

‘s Avonds bij een temperatuur van -24 graden naar het restaurant gewandeld, wat Ron de opmerking ontlokte dat dit de boeken in kan gaan als een zwoele avond. Wij blijken in snel tempo onze normen verlegd te hebben en snel te wennen aan het Lapse leven. Zal zondag weer een flinke omschakeling zijn naar de Nederlandse vrieskou.

One Response to “Dag 5: 6 HK”

 • javerbu zegt:

  Hey, luitjes.
  De tweede keer dat jullie achter de huskys een mooie tocht hebben gemaakt!
  Vorige keer waren jullie al verliefd op die honden, is dat nu wat doorgezet?
  Kunnen we binnenkort een jonge hond in Vleuten zien?
  Dat wakzwemmen van jullie lijkt me ook lichtelijk huiverig.
  Buiten het gegeven dat je er heel natte voeten van krijg zal het kippenvel ook rijkelijk verschijnen en dat kan naar wij denken niet echt gezond zijn.
  Het eten wat jullie voorgeschoteld krijgen zal best lekker zijn maar het beneemt ons de mogelijkheid om eens met iets voor ons zelf aparts te komen.
  We wilden in eerste instantie zondag beginnen met een zalmsalade en daarna asperges met een moot zalm.
  We zullen het nu maar veranderen in een pan hachee.
  De badkamer is lekker opgeschoten.
  Het öude”deel is al helemaal betegeld dus morgen zitten alle tegels er wel op.
  Morgen maar weer even kijken.
  Jullie nog een fijne dag en groetjes aan R&A
  PaMa

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.