Skiën in Spanje

In de afgelopen 30 jaar mochten wij in menig ski-gebied de lange latten onder binden. De Italiaanse Dolomieten behoorde absoluut tot 1 van de favoriete locaties, maar ook bijzonder waren de vakanties in Lapland, waar in de Poolcirkel kon worden geskied (zie oa de blog van Lapland 2012).

Vertoevend in Spanje ontdekten we dat het meest zuidelijke ski-gebied van Europa eigenlijk maar op 4 uur rijden van de casa is gelegen; Sierra Nevada. Een raar idee dat verder naar het zuiden zo’n uitgestrekt ski resort ligt met toppen boven de 3km.

En zo werd dus het idee geboren om in de krokusvakantie het zomerse van Macisvenda met de sneeuw van de Sierra Nevada te combineren. Vrienden Jos & Ciske waren al snel voor het idee te porren en zo zaten we afgelopen weekend in korte broek bij de casa en reden we maandagmorgen op ons gemak over rustige wegen naar het op 2100m hoogte gelegen dorpje Pradollano.
Vanaf Granada gaat de weg steil omhoog en doordat er met name in de morgen wat sneeuw was gevallen gaven waarschuwingsborden langs de weg vrij dwingend aan dat de sneeuwkettingen er toch echt wel om moesten. De helft deed het wel, de andere helft niet en wij behoorden tot de laatste groep. Maar door de helft met kettingen schoot het laatste stukje helaas niet echt op. Nou ja, tijd zat. Uiteindelijk bereikten we na 4,5 uur de finish.

Bij aankomst in het hotel was de kamer nog niet klaar, dus alle tijd voor een hapje, drankje en het regelen van de ski-passen en de gehuurde ski’s.
De daarop volgende (3) dagen voltrokken zich in een aangenaam vakantie-ritme van eten, skiën, relaxen en slapen. Life is good!

Morgen rijden we weer rustig terug naar Macisvenda, hopen nog 2 dagen van de zon te kunnen genieten, om tenslotte op zondag voldaan terug te vliegen naar Nederland.
Hieronder nog wat details over het hotel en het gebied, maar samenvattend kunnen we terugkijken op een geweldige en bijzondere wintersport vakantie, die zeker voor herhaling vatbaar is!

Het dorp:
Pradallano is een ski-dorp, dat al op zo’n 2100m is gelegen. Bereikbaar via een bergweg vanuit Granda, die in de weekenden en hoogseizoen is af te raden. Dan schijnt er behoorlijk wat file te staan. Dagelijks pendelen bussen ook op en neer naar dit ski-dorp.
Het dorp zelf is autovrij, dus als je hotel of appartement geen parkeer garage heeft, dan moet er gebruik worden gemaakt van de publieke parkeer garage aan het begin van het dorp. Wel is er een 12km lange (éénrichting-) weg rondom het dorp die langs alle hotels voert. Gelukkig ligt ons hotel aan het begin van het dorp, zodat wij die weg konden vermijden.
Het centrale plein in het dorp (50m van ons hotel) is uitermate gezellig en levendig. Hotels en Appartementen zijn verder de berg op gebouwd, dus dan kan het wat lastiger zijn om naar skilift of plein te lopen.

Het hotel:
Voor ons verblijf hadden we voor 4 nachten het Melia Sol Y Nieve hotel geboekt (let op: er zijn 2 Melia hotels in Pradollano). Het hotel heeft een eigen (betaalde) parkeer garage, en ligt gelijk aan het begin van het dorp, nabij het centrale plein en de ski-liften (100 meter).
Bij het boeken hadden we 2 adviezen ter harte genomen:
– Kies voor de iets duurdere Premium-Level rooms
– Ga voor half pension (inclusief diner)
Het hotel bestaat uit het oude gedeelte en een relatief nieuw gedeelte. De premium rooms liggen in het nieuwe gedeelte en zijn een wereld van verschil met de kamers in het oude gedeelte. Blij dus dat dat advies is opgevolgd.
Ook voor wat betreft het eten is dit hotel een aanrader. Zowel ontbijt als diner is zeer uitgebreid en afwisselend. Het diner  is een combinatie van buffetten en bakplaten waar vlees en vis naar wens worden bereid.
Het restaurant is wel groot en met de aanwezige kinderen behoorlijk rumoerig/levendig, maar nergens hoeft te worden gewacht en buffetten worden echt grenzeloos aangevuld.
Tenslotte niets dan lof over het super-vriendelijke personeel in dit hotel!

Het skigebied:
Door de hoogte is Sierra Nevada tot laat in het seizoen sneeuw zeker. Wij hadden dan ook geen klagen over de hoeveelheid sneeuw en de kwaliteit van de pistes. Top!
Ruim 100km pistes (voornamelijk blauw en rood) en 22 liften zorgen ervoor dat wij er ons gemakkelijk een weekje kunnen vermaken.
In het hart van het ski-gebied bevinden zich de oefen weides voor de skischolen, dus al snel hadden we door dat we dat stukje moesten vermijden. Daarbuiten was het gezellig druk en waren de wachttijden bij de liften kort.

Het seizoen:
Voor ons was het krokusvakantie, dus per definitie een drukke week om te skiën. Aanschuiven in de file naar de alpenlanden zie ik in deze periode dan ook niet zitten.
Het is mij niet helemaal duidelijk geworden of er hier schoolvakanties waren. Er waren best veel kinderen op de piste (en in het hotel), maar aan de andere kant betaalden we deze dagen voor de skilift-passen nog geen hoogseizoen tarief. In ieder geval was het hier deze week nog prettig vertoeven.
Wel schijnen de weekenden hier erg druk te zijn, dus vandaar dat we voor een midweeks bezoek hadden gekozen.

liftjeVerse sneeuwJos en CiskeZweten in de zonJa, jaMooi!richting PradollanoKoffietijdZonnenLaaghangende bewolking ILaaghangende bewolking IIOmdat het zo mooi isAgnesTropisch tintjeMooi!Agnes en JosSchoteltjeVergezichtPradollanoVoorgerechtenVerse aardbeienEn nog meer toetjesHotel barDorpspleinTheeleut

2 Responses to Skiën in Spanje

Het weer in Macisvenda
Archieven
Recente reacties