Hoort de wind waait….

Hoewel op deze blogs vaak zonnige foto’s zijn te zien, kan het in Macisvenda met name in de wintermaanden best frisjes zijn.
De wind giert dan om het huis en het zal niet de eerste keer zijn dat we een stoel of ligbed meters verderop terugvinden.
Inmiddels zijn we er wel aan gewend en worden meestal de juiste voorzorgsmaatregelen genomen.
Gelukkig beperken dit soort koude dagen (en dan koud naar Spaanse maatstaven) zich wel en is het klimaat wel het laatste waar we over zullen klagen.

Niettemin zijn de Spaanse huizen gebouwd om de warmte buiten te houden en isolatie is niet het sterkste punt van de Casa.. Het grootste warme gedeelte van het jaar ideaal, maar in de wintermaanden gaat de kachel aan om de kou te verdrijven.
Wij hebben de luxe van infrarood radiatoren in combinatie met Airconditioning (in de winter dus voor de warme lucht), maar traditioneel wordt er in Spanje nog veel hout gestookt. Amandel-, Olijf- en fruitbomen in overvloed.

Met name voor de sfeer besloten wij dan ook onlangs om de schouw om te laten bouwen tot een volwaardige haard. Aangezien zo’n schouw redelijk uit de losse pols is gemetseld, vergt het enig pas en meetwerk om er een mooi passende haard in te krijgen.
Niet aan mij besteed, maar gelukkig zijn er altijd goede vaklui in de buurt die voor zo’n klusje hun hand niet omdraaien. Met het resultaat zijn we in ieder geval erg blij.

Gelijk maar een zakje hout laten brengen, zodat afgelopen weekend de fik in de haard kon. Ook nog een kunst apart trouwens! Ik ben duidelijk niet in de wieg gelegd als pyromaan, dus ik troost mij maar met de gedachte dat enige oefening kunst baart. Sfeervol!

RoosterFrameDeurtjesHeel veel houtHoutHout erinAanmakenStokenWarmte

2 Responses to Hoort de wind waait….

Het weer in Macisvenda
Archieven
Recente reacties