Belastingen enzo

Mijn heldenDe duikIvanMoeder en dochter

 

ArbeidsvitamineKerstbeelden in AlmoradiOver de berg naar de casa

Nu we toch een weekje vakantie hadden leek het ons een goed plan om tijd te maken om naar het kantoortje in Abanilla te rijden, alwaar de gemeentelijke belastingen worden geïnd. Niet een klusje waar je normaliter op zit te wachten, maar we hadden ons tenslotte voorgenomen om ons ook in Spanje netjes aan de regels te houden.

Rustig op je krent gaan zitten wachten totdat er een blauwe envelop onder de deur wordt doorgeschoven is hierredelijk zinloos. Als goed Spanjaard word je geacht om zelf het initiatief te nemen om je belastingen te voldoen en bij voorkeur niet af te wachten tot dat ze jou hebben gevonden.

Nou moet je je over dat belasting kantoortje geen groteske beelden in je hoofd halen. We spreken over 1 kamertje, 1 gangetje met 3 plastic kuipstoeltjes en een stoep voor de deur waar je prima in het zonnetje kan staan.
Bij aankomst stonden er een viertal Spanjaarden in het gangetje en op het stoepje te wachten, dus wij sloten braaf aan. Na een kwartier ging de deur van het kamertje open en kon de volgende persoon aanschuiven. Dat herhaalde zich zo dus nog 3 keer, voordat wij na 1 uurtje uiteindelijk het heilige der heiligen konden betreden. Dat ging overigens maar net goed, want de Spaanse die na ons was gekomen ondernam een dappere poging om mij opzij te schuiven. Niet doen.

Alle documenten waarvan ik had ingeschat, dat ze ook maar van enige betekenis konden zijn bij deze audiëntie werden onder de neus van de toch wel vriendelijke dame geschoven en in ons beste Spaans probeerden wij uit te leggen dat we onze IBI (Impuesto sobre bienes inmeubles), oftewel onze ‘onroerend goed belasting’ over 2012 kwamen betalen.
De documenten op tafel werden vervolgens grondig bestudeerd, waarna het haar 2 pogingen kostte om ons te laten begrijpen dat we over 2012 toch echt nog geen IBI hoeven te betalen. De peildatum die wordt gehanteerd is 1 januari en aangezien wij pas in januari 2012 officieel eigenaar van de woning zijn geworden waren er geen penningen over dat jaar verschuldigd. Meevallertje dus.

Om in november 2013 niet weer deze tocht te hoeven ondernemen was ons volgende verzoek aan de juffrouw om vanaf volgend jaar tot automatische incasso over te gaan voor de IBI. De gebruikte kernwoorden werden begrepen en het kopieer apparaat werd in werking gesteld om alle benodigde info in ons dossier op te slaan. Handtekening erop en nu maar hopen dat vanaf volgend jaar de belasting op een voor ons wat eenvoudiger wijze wordt geïnd.

Na zo’n 20 minuten verlieten we tevreden het kamertje en kon de volgende persoon aanschuiven.
Als Nederlander kan je je bijna niet meer voorstellen dat op een dergelijke arbeids intensieve manier (voor beide partijen) nog penningen worden geïnd, maar hier blijkt de tijd te hebben stilgestaan.

Enzo?
Verder was het afgelopen week vooral ontspannen, bijkomen & genieten voor ons, maar ook voor Ivan & Truus. Na heel veel grijze Nederlandse weken, zagen we hier weer dagelijks de zon en konden we uit de wind en in de zon een beetje op kleur komen. Avonden en nachten zijn wel koud, maar de Casa is dan prima warm te stoken.
De jaarwisseling voltrok zich rustig en het nieuwe jaar werd door Ivan & Agnes met een heuse dappere nieuwjaarsduik ingeluid.
Ook was het weer leuk om tijd te hebben voor ons Spaanse sociale leven en velen weer te zien en te spreken.
Een goed begin van 2013!

Het weer in Macisvenda
Archieven
Recente reacties