Gisterenavond stond dan de ‘avondwandeling op zoek naar het Noorderlicht’ op het programma. Strakke sterrenhemel en oh zo koud (-15 graden).
Na de maaltijd (heerlijke zalm overigens) wilden we ons stevig aankleden om door het bos richting het meer te wandelen, toen we al kreten van buiten hoorden dat we moesten opschieten. Buiten zagen we wat ook voor deze avond gepland was: een prachtig Noorderlicht.
We hebben echt vreselijk geboft deze week, dat we het een aantal keren hebben gezien. Onze gids Marloes was hier vorig jaar 4 weken geweest en niet 1 keer werd het toen waargenomen!

Het is ook moeilijk te fotograferen. Met sluitertijden van 30-60 seconden maak je een kans. Helaas had ik geen statief bij me, maar mede-reiziger Henk wel en die had het geluk onderstaande foto te schieten. Mooi werk Henk!
Toch snel naar onze hut bij het meer gelopen om het schouwspel vanaf daar nog beter te kunnen gadeslaan. Ook konden we zo iedere 10 minuten warm worden in de hut, want oh, wat was het koud!
We waren getuige van een prachtige hemel, met sluiers Noorderlicht, die bij tijd en wijle groen oplichtten. Het verandert ook continue van vorm. Moeilijk om je ogen ervan af te houden. Prachtige avond!

Vanmorgen wakker geworden met -17 graden en sneeuwval. Mooi weertje dus om te gaan cross-country skien (zo noemen ze langlaufen hier).
Gelukje was in ieder geval al dat de schoenmaten voor deze sport wel tot maat 47 gingen. Dat scheelde! Wat ook scheelde was dat de schoenen heel soepel en zacht zijn. Wat een genot in vergelijking met normale ski-schoenen.
Daarna gaat iedere vergelijking mank. Andere techniek en er moet hard gewerkt worden. Deze week 2x flink gezeweet: Met Laps koken naast het open vuur en vanmorgen!

Poeh, wat had ik het warm ondanks deze weersomstandigheden! En ik niet alleen.
Maar oh, wat was het weer een plaatje met de sneeuw door de bossen. Het totale traject was zo’n 7km met halverwege tijd voor een warme drank. Wat kleine heuveltjes in het parcours zorgde ook voor een leuke afwisseling.
Omstreeks 13:30 uur kon het spul bij de verhuur weer worden ingeleverd en konden we ons nog 1x storten op de pizza’s & burgers in Huttu Uula. Kon wel weer lijden.

Terug in onze hut hadden we even de tijd voor een warme douche en een verkleding, alvorens de laatste activiteit op het programma stond: IJsvissen.
Om te beginnen was het het devies om je zo warm mogelijk aan te kleden. Temperatuur was nog steeds laag en met dat windje op het meer zou een extra laagje kleding zeker geen kwaad kunnen.
Door de organisatie was het allemaal prima geregeld: Een boor, hengeltjes, visstoeltjes, aas…

Om te beginnen moest er eerst een stukje worden sneeuw geruimd voordat we het gat konden gaan boren. Die sneeuw is hier trouwens zo weg, want het is allemaal gortdroog, net poeder.
Dat gat maken ging ook vrij soepel. Ik schat dat we door zo’n 70cm ijs heen moesten. Af en toe wel ijs blijven weglepelen, want het bevroor zowat weer onder je handen.
En dan maar het aas laten zakken op hoop van zegen.

De verwachtingen waren niet zo heel hoog gespannen, want er bleken dit seizoen pas 3 visjes gevangen te zijn.
Al snel bleken we toch talent in de groep te hebben. Sjaak had er in no-time 1 aan de haak geslagen. Hieronder het bewijs. Geloof niet dat we er met z’n allen van kunnen eten vanavond.
Al met al hebben we het een half uurtje vol gehouden. Toen dreef de kou ons naar ons houtvuur toe.
Grappig om een keer te doen en het levert leuke plaatjes op!

2 Responses to “Cross Country”

 • javerbu zegt:

  Hey, luitjes
  Als ik alle verslagen nog eens na lees kan ik haast niet geloven dat jullie graag naar huis komen.
  Natuurlijk, het is hier ook wel leuk maar het haalt niet met het lappengedoe.
  Hebben jullie eigenlijk nog gevraagd waarom er zo’n groot gat moet worden geboord om zo’n akelig klein visje te kunnen vangen ??
  Lijkt mij wat overdreven hoor!
  Kan natuurlijk zijn om jullie bezig te houden??
  Wat ik eigenlijk ok gemist heb, is het schaatsen.
  Maar goed dat je ze niet mee genomen hebt want dat zou overbodige ballast zijn geweest.
  Wij hebben vandaag een rustige dag gehad
  Alleen Hans is op bezoek geweest en die had zijn boor mee genomen om de foto op te hangen.
  Verder toch weer even naar De Meern gereden om de auto te proberen.
  Hij had al zo lang stil gestaan maar gaf geen krimp en startte meteen
  Morgen komen we na de wedstrijd even wat foto’s kijken.
  Jullie mogen koffers pakken en de wekker op tijd zetten want het is morgen weer vroeg dag!!
  Tot morgen, Groetjes PaMa

 • Hoi,

  Wat een geweldige reis hebben jullie weer. En wat een geluk dat het noorderlicht te zien is geweest. Maar ook zonder dat fenomeen is het natuurlijk hartstikke apart om te ijsvissen, hondensleeen, op tennisracks te lopen enz. Have nog even fun!

  Groetjes,
  Ingeborg en Erwin