Amandeloogst

De omgeving van Macisvenda wordt voornamelijk gedomineerd door Olijf- & Amandelbomen.
In februari levert dat prachtige bloesem op en zo rond september kunnen de amandelen worden geoogst.

Het rampzalige amandeljaar in California was onlangs al uitgebreid in het nieuws, maar ook hier heeft de extreme droogte haar weerslag op de amandeloogst.
De amandelen zijn kleiner & minder dan andere jaren en de bomen moeten ook wat eerder dan gebruikelijk worden geoogst.
De grotere boomgaarden worden meestal op een wat ARBO-vriendelijker wijze aangepakt, maar de hobbyisten gaan gewoon gezellig met een stok en een net aan de gang. De amandelen worden met de stok uit de boom getikt (inclusief stof, beestjes en alles wat nog meer kan kriebelen).

Onlangs vonden wij het dan ook erg gezellig om hobby-boer Aart en amandeldop-hobbyist Fien met een paar van hun amandelbomen te helpen.
Het hele arbeidsintensieve proces werd door ons secuur doorlopen, inclusief het verwijderen van de bast.
Aan het eind van de avond gaf de weegschaal 25kg noten aan, het resultaat van 3 boompjes tikken.
En dat is dus slechts de ‘ruwe’ noot. Die moet dan nog worden gekraakt om de amandel er uit te halen, het vliesje moet/kan dan nog van de amandel af en dan volgt nog eventuele verdere bewerking (bakken/roosteren/zouten,malen, etc…)
Ik begrijp nu wel waarom echte goede amandelspijs zo duur is!

Weer een tick-in-the-box voor ons Spaans inburgerings certificaat!

Netten neerleggenAmandelen tikkenDe oogstEn pellenEn nog meer pellenEn je blijft pellen

3 reacties op Amandeloogst

Het weer in Macisvenda
Archief
Recente reacties