Projectje Palm

Bij het ontwerpen van het terras hadden we rekening gehouden met een mooie palm op ons plot. Zeg maar de kers op de taart.
Nu zitten we hier in de provincie Murcia, die zo’n beetje de grootste palm export ter wereld heeft. In dit klimaat gedijen deze bomen kennelijk erg goed.

Dus zo gingen we een paar weken geleden op pad met Alex (onze makelaar), die weer een vriendje had met een palm- en fruitbomen kwekerij. Je weet dan niet wat je ziet. Wat een keus! Ook op het gebied van fruitbomen. Voor fruitbomen is echter oktober een meer geschikte maand om te planten, dus daar komen we later nog op terug.
Aandachtspuntje is dat er ook heel vervelende kevertjes zijn die je palmboom om zeep kunnen helpen. Met name de palmsoorten met zachtere bast zijn daar gevoelig voor en die moeten dan ook een aantal keren per jaar geinjecteerd worden.
Ons oog viel op een zogenaamde ‘Washingtonia’ palm. Het soort met een hardere bast, dus dan is het toereikend om de palm 3-4 keer per jaar te spuiten.
Maar toen waren we er nog niet, want je kan die Washingtonia’s in allerlei lengtes kopen (je betaalt per meter stam) en dan ook weer met 1-5 stammen. Uiteindelijk viel de keus op een mooi exemplaar met 3 stammen.

Nu het terras klaar was en het grava gestort kon de palm worden bezorgd. Die gooi je namelijk niet even in je kofferbak. Met een dag vertraging (het is hier nog steeds Spanje), arriveerde de vrachtwagen met de palm.
Inmiddels zijn we er aan gewend dat het enig stuurwerk van de chauffeur vereist om met een vrachtwagen ons plot op te komen, maar ook deze brave borst had enige ervaring opgebouwd en manouvreerde zijn wagen knap achter onze casa. ‘Ken net’ allemaal.
Met een kraan werd de palm op de goede plek gezet en werd er nog wat palm-grond bij gedumpt. Iets teveel van het goede, maar dat raken we wel weer kwijt.

Tenslotte konden we ook de sproei-installatie aansluiten om er zeker van te zijn dat de palm haar dagelijkse portie water krijgt (ook als we hier niet zijn).
Het is leuk om te zien hoe alles zo op zijn plek valt en de casa een steeds leukere aanblik krijgt.

Het weer in Macisvenda
Archieven
Recente reacties