Staar

Al op de middelbare school bleek ik een lichte vorm van bijziendheid te hebben ontwikkeld en moest er een brilletje aan te pas komen om op afstand alles een beetje scherp te kunnen zien.
Zo’n bril op mijn neus werd niet echt mijn vriend, dus al gauw werd er geëxperimenteerd met de harde en zachte contactlens. De zachte lens bleek voor mij het meest ideale, dus daar heb ik het ruim 30 jaar mee moeten doen. Niet altijd even handig, maar toch redelijk comfortabel en zo kon ik in ieder geval die bril voor het grootste deel van de dag op het nachtkastje houden.

Toch merkte ik de laatste maanden dat ik wat vaker irritaties aan mijn ogen had en dat ik allergisch reageerde op bepaalde lensvloeistoffen.
Op internet wemelt het van de positieve verhalen over ooglaseren, maar ja, daar ondergetekende moest toch eerst behoorlijk wat moed worden verzameld voordat daarvoor de eerste stap kon worden gezet. Je ogen, brrr…

Zo’n 6 weken geleden was het bakje moed dan eindelijk gevuld. Op internet uitgevogeld dat VisionClinics in Utrecht hoog werd gewaardeerd door haar klanten, dus daar maar een afspraak gemaakt.
Het vooronderzoek duurt zo’n 2,5 uur en in dat onderzoek schuif je van systeem naar systeem om allerlei metingen en andere zaken te ondergaan die uiteindelijk de oogarts in staat moeten stellen om een conclusie te trekken en een advies voor te leggen. Je ogen worden tijdens het onderzoek wel gedruppeld om je pupillen te vergroten, waardoor je een dagje wazig ziet.

In het afsluitende gesprek met de oogarts bleek ooglaseren aan mij niet besteed, vanwege een beginnende vorm van staar in beide ogen. Om dit (ouderdoms-)kwaaltje te verhelpen en de meest ideale oplossing te realiseren zouden mijn eigen natuurlijke lenzen in beide ogen vervangen moeten worden door kunststof multifocale lenzen. De zogenaamde prelex behandeling.
Tsja, dat was een tegenvallertje en even slikken, maar uiteindelijk toch maar besloten om door te zetten. Vanwege de staar zou het toch een keer moeten gebeuren en na de behandeling blijft het zicht tot je dood ongewijzigd.

Afgelopen maandagmiddag mij vrij onbevangen naar Visionclinics laten rijden (zelf rijden na de behandeling kan niet) om het ritueel te ondergaan. Vooraf alle Youtube filmpjes maar aan mij voorbij laten gaan.
De hele behandeling duurt zo’n 2 uur. Het begint met paracetamols en het druppelen van de ogen, en nog meer druppels, ….
Zo kom je bij de anesthesist terecht die je middels een infuus nog iets rustiger maakt, om vervolgens de verdovende vloeistof achter je oogbol te spuiten. Dat prikje is eigenlijk nog het meest vervelende van de hele behandeling.
Vervolgens wordt in de operatiekamer door de oogarts in zo’n 20 minuten de lens verwisseld. Dat gebeurt door een sneetje in je oog van zo’n 3mm. Zelf zie je slechts een fel licht en voel je dat het oog vochtig wordt gehouden. Knap allemaal hoor!!
Na even te zijn bijgekomen vertrek je met een ferme handdruk en een doos oogdruppels onder je arm weer naar huis. Zo’n 4-5 uurtjes mag je als Kapitein Haak door het leven.
Wel even spannend als je ’s avonds het kapje er af haalt. JA, hij doet het. Ik kon er door kijken! Door de verwijde pupil nog wat vaag, maar toch!
Bij de controle de volgende dag bleek de ingreep aan oog 1 geslaagd.

Donderdag herhaalde zich hetzelfde ritueel voor oog 2. Grappig is dat alles net iets gevoeliger was. Schijnt bij iedereen zo te zijn omdat de hersens het allemaal al een keer hebben meegemaakt en zich erop instellen.
Maar, ook oog 2 is succesvol gerepareerd. Soort “Bionic man” nu 🙂

Wat nu rest is nog 8 weken druppelen, nog 1 week ’s nachts het oog afdekken (ter voorkoming van wrijven in je oog) en 2 weken buiten een zonnebril ophouden (voor het licht en voorkomen dat er een vuiltje in kan waaien). Dus als je ’s avonds soms denkt, wat loopt daar voor een idioot in het donker met een zonnebril op ….

Al met al is het mij 200% meegevallen en kan ik ook VisionClinics zeker aanbevelen. De komende weken zal het zicht zich verder optimaliseren en kan ik vermoedelijk voor zowel veraf als dichtbij een zicht van maximaal 90% van het optimum ontwikkelen. Ik teken ervoor
Weg met de brillen en lenzen!

5 Responses to Staar

Het weer in Macisvenda
Archieven
Recente reacties